De vijfde Circulaire-IT Community Netwerk Meeting op 19 september werd een levendige groepsdiscussie over wat de branche bezighoudt, maar vooral over waar de onzekerheden zitten. Anders dan bij voorgaande edities werd de ontmoeting op Landgoed Zonheuvel in Doorn niet opgeluisterd door presentaties. In plaats daarvan werd gekozen voor een kleinschaligere setting waarin de twaalf marktprofessionals actief deelnamen aan de gesprekken.
In de anderhalf jaar dat Circulaire-IT actief is, zijn er veel lessen geleerd door het team van het platform, zo begint Eric Luteijn de bijeenkomst. Tijdens trips naar beurzen maar vooral tijdens de interviews en gesprekken die voor het platform worden gevoerd. Duurzaamheid wordt nog steeds vaak ingezet als chique marketingtool, waarbij het de uitdaging is om het ‘greenwashing’ te scheiden van de concrete beloften. Het recente duurzaamheidsrapport van Apple, dat samenvalt met een ‘net zero’ smartwatch launch, wordt genoemd als voorbeeld. Enerzijds zitten er best concrete dingen in. “Maar een claim als ‘net-zero’ komt eigenlijk neer op: je doet eigenlijk niets”, noemt co-founder Saro Campisano van Hedgehog Company. “Dat gaat vallen onder de regels voor groene claims, dat je niet meer zulke vage of misleidende claims mag maken.”
Rapportagerichtlijn
Eigenlijk is meteen duidelijk dat er nog steeds veel vraagtekens zijn rond de Europese rapportagerichtlijn (CSRD), waarbij bedrijven worden verplicht hun niet-financials te rapporteren. Dat hoeven ze pas te doen in 2025, maar wel al over het jaar 2024. Duidelijk is dat er veel onduidelijkheid bestaat rond het thema. Dat heeft deels te maken met de continu veranderende regels, en vooral de versoepeling voor kleinere bedrijven. “Bij de NOREA, de belangenvereniging voor accountants, wrijven ze al in hun handjes”, noemt Eric Luteijn. Niemand lijkt echt klaar te zijn voor de rapportage. Maar zoals Max Dekkers, MD bij Mains Solutions, meteen ook oppert: de soep wordt zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Vooral omdat de heel grote bedrijven die volledig moeten gaan rapporteren de middelen wel hebben, en ook omdat er geen directe sanctie op zit. “In 2022 is er ook een hoop stof opgewaaid over dat alle grote kantoren energielabel C moesten hebben. Het is nu 2023 en het is weer business as usual”, aldus Max.
Met veel aandacht wordt ook geluisterd naar het verhaal van Bart Sels, regional sales manager bij BNP Paribas 3 Step IT. Het is een typische casus van hoe een bedrijf intern begint met het inzamelen van oude smartphones van medewerkers, en dit vervolgens breder trekt met een eigen ITAD-divisie. Bart vertelt dat hij nu bezig is om dit te verheffen tot een externe dienstverlening. “Het is belangrijk dat accountmanagers het op de agenda zetten. Niet alleen verzekeringen of vastgoedinvesteringen, maar dat ze ook praten over de ICT.”
De overname van 3 Step IT door de Franse bank is een typisch voorbeeld van hoe ITAD-bedrijven steeds meer in het vizier komen van grote financierders. In het geval van BNP Paribas 3 Step IT gaat het om een joint venture, maar vaak gaat het om een investeringsfonds dat een belang neemt. Nordic Capital bijvoorbeeld, dat Foxway heeft overgenomen, of Waterland dat de financiële kracht is achter Circular IT Group.
Wiping en recycling
Na een vraag van Louk Notten over het security-aspect van circulaire IT brandde een tweede discussie los, met vooral CEO Ruud de Wildt van Certus, die hier achtergrond bij gaf. Al jaren lijkt Blancco overal aanwezig en ook de enige partij in de markt die gecertificeerde wiping biedt. Maar er zijn veel meer partijen waar klanten uit kunnen kiezen, vooral omdat een écht universele standaardcertificering ontbreekt.
Als recycling aan bod komt, wordt het probleem aangekaart dat de kwaliteit per ronde natuurlijk achteruitgaat. Uit een oude laptop kun je moeilijk een nieuwe laptop maken. Ook met materialen is er het probleem dat de zuiverheid en kwaliteit minder worden. Even zijn er de lachers als blijkt dat de lead-redactie van Circulaire-IT het woord ‘legeringen’ niet goed beklemtoont, wat toch weer liet zien dat in de branche altijd iets te leren valt.
Iedere aanwezige komt uiteindelijk aan het woord: over de eigen business, maar vooral ook over ervaringen in de markt. De vertegenwoordigers van partijen als Hedgehog Company, MIREC en LicentiePro krijgen veel vragen op zich afgevuurd. Het is daarbij duidelijk dat er nog steeds veel behoefte is aan samenwerking en synergie in de markt.
Aanwezig waren:
Bastiaan Kuijlaars, MD, BNS Cosmos
Ruud de Wildt, CEO, Certus Erasure
Mark Beermann, directeur, ES
Saro Campisano, co-founder, Hedgehog Company
Jos Tijssen, Sales Representative, iCanFix Repair
Edwin Bijl, iPronto Communications, Commercieel Directeur
Reinoudt Klokke, Business Development Manager, Reuzado
Mark van Meteren, Country Manager, LicentiePro
Max Dekkers, MD, Mains Solutions
Jan-Peter van de Reijt, Parts Recovery Manager, MIREC Recycling
Marald van den Berg, VP Business Development EMEA, Renewtech
Lennaert van Offenbeek, directeur, SW Global
Namens LuteijnMedia:
Eric Luteijn, Ingrid van Bijsterveld, Michiel van Blommestein
De volgende meeting is het Jaarcongres Circulaire-IT op 14 november. Lid worden van de Circulaire-IT community? Ga naar circulaire-it.nl/community of bel Eric Luteijn op 035 2041 000.
(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2023-05)